fyrst og fremst

alt text

Veðrið í dag:

Hiti 6°C

Vindur 4m/s

Leita á in.fo

Árni Gregersen, ting.fo 25.08.2017 (13:24)

Danir góðkenna stjórnarskipanaruppskot

Danir halda ikki, at uppskotið til føroyska stjórnarskipan, sum tað var sent til hoyringar á ólavsøku, á nakrar hátt er ímóti galdandi lógum og fyrst og fremst donsku grundlógini.

 

Tað hevur forsætisráðharrin, Lars Løkke Rasmussen, boðað Føroya-nevndini hjá Fólkatinginum frá.

 

Í einum brævi til Aksel V. Johannesen, løgmann, skrivar danski forsætisráðharrin millum annað:

 

-Det er således Justitsministeriets vurdering, at forfatningsforslaget med det foreliggende indhold i præamblen og § 57, 2. pkt., tager højde for den forfatningsretlige stilling, som Færøerne har i rigsfællesskabet i dag – og som ikke ændres med forslaget. Derved er der skabt klarhed over forslagets status i den retlige trinfølge, der først ændres, hvis der måtte blive truffet beslutning om at oprette Færøerne som en selvstændig stat.

 

-Jeg skal i den forbindelse fremhæve – som også nævnt i Justitsministeriets notat – at en eventuel beslutning om at oprette Færøerne som en selvstændig stat forudsætter, at proceduren efter grundlovens § 19 iagttages, således at Folketingets samtykke hertil indhentes.

 

For en god ordens skyld vil jeg i den forbindelse nævne, at regeringen naturligvis vil respektere, hvis det færøske folk på et tidspunkt måtte ønske, at Færøernes oprettes som en selvstændig stat. Det er en holdning, der efter min vurdering er meget bred enighed om blandt de politiske partier i Folketinget. Det er samlet set Justitsministeriets juridiske vurdering, at forfatningsforslaget med de nævnte forudsætninger ikke rejser væsentlige forfatningsretlige spørgsmål.

 

 

 


Veitst tú eina góða søgu? Skriva til okkara á red(at)in.fo
Les ella lýs í Lýsingartorginum – trýst her